REPENSAR LA CIUTAT DES DEL 22@

per Secretaria Tècnica,

L’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya és al cor del 22@. No és per casualitat. El 22@ va ser la resposta a una nova manera de fer ciutat davant dels reptes que plantejava el nou món digital.


Hi ha tres vectors que són comuns al 22@ i a l’IAAC, la ciutat, la tecnologia i les persones. Com resolem aquest triangle és, encara avui un dels desafiaments clau de la humanitat. Però ara sabem que en l’agenda d’aquest triangle li hem d’incorporar nous elements. Hem de repensar la ciutat des de la sostenibilitat radical en un context d’emergència climàtica. Hem de resoldre com l’arribada de la intel·ligència artificial i la robòtica suposarà la necessitat de reconfigurar el treball i com la ciutat serà el continent d’aquesta transformació. I finalment hem de vetllar per una ciutat equilibrada socialment. Una ciutat que sigui un perímetre d’inclusivitat en un entorn que sap crear riquesa per redistribuir-la harmònicament.

Per resoldre aquesta nova ciutat caldrà afrontar un nivell extraordinari de complexitat. La gestió de la ciutat serà, més que mai, la gestió de la complexitat. Haurem de superar vells trade  off. Transitar de la ciutat necessàriament consumidora d’energia a gran escala, a una ciutat que sàpiga generar energia. Superar la divisió radical de la ciutat i la producció d’aliments. Avui les tecnologies permeten imaginar un percentatge d’alimentació generat a la pròpia ciutat d’una forma saludable. En una ciutat que necessita capturar CO2 intensament, el paper dels jardins i boscos interns de la ciutat caldrà plantejar-se seriosament. Igualment caldrà resoldre esquemes de circularitat pel que fa a l’aigua, els residus i l’energia que siguin realment sinèrgics. Una ciutat que ajudi a les empreses que usen matèries primeres que facin de la circularitat una cosa d’impacte real. També una ciutat amb nous materials per la construcció, pel seu asfalt. Materials, com la fusta, que revolucionin la forma de construir i redueixin dràsticament els residus del sector de la construcció. Una ciutat amb un urbanisme pensat per a  aquests nous paradigmes del món de la intel·ligència artificial i de la crisis climàtica.


L’IAAC és un centre internacional de recerca, de formació i d’acció entorn l’hàbitat i la ciutat. El seu component internacional és radical i busca convertir Barcelona en un punt de trobada idoni per repensar les ciutats del món. IAAC és Barcelona i és món. IAAC és ciutat, és 22@. IAAC és Collserola on hi té el seu Valldaura Labs. IAAC intenta no ser només un discurs sinó un exemple de com imagina la ciutat del futur.

Xavier Marcet

President de l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

SUBSCRIU-TE!

Vols estar sempre assabentat de les últimes novetats i els events al districte 22@?
Modify cookies