Subscriu-te a la newsletter


L'OPINIÓ: ELS TRES FACTORS CLAU D’UN DISTRICTE INNOVADOR

per Secretaria Tècnica,

Miquel Barceló, membre del Consell Assessor de 22@Network, Maig 2022 

Els amics de 22@Network BCN em conviden a fer una breu reflexió sobre els que considero el factors clau d’un districte innovador. 

Un Districte Innovador es un espai urbà atractiu pel talent internacional, per la inversió immobiliària i per la ubicació d’empreses d’alt contingut de coneixement.

Els tres factors essencials que hauria de reunir un districte innovador son els següents:

Primer, un urbanisme basat en la barreja d’usos i en una elevada densitat, en un disseny de l’espai públic que faciliti la trobada i l’intercanvi entre persones. Un espai energèticamentsostenible, on sigui possible viure i treballar amb formes diverses d’espai residencial, amb unes infraestructures de tot tipus de molt alt nivell. Un sistema de mobilitat intern sense fums i connectat externament amb tota la ciutat preferentment per transport públic.

Segon, El Districte com ecosistema innovador que permeti una alta complexitat d’usos i activitats econòmiques i de relació social, on les activitats generadores i difusores de coneixement i d’innovació hi tinguin un paper fonamental. Espais per empreses, coworking, coliving, acceleradores. Una forta base de coneixement formada per Universitats, Centres de R+D, Centres Tecnologics, Centres de Formacio, tots ells alineats amb les especialitzacionsproductives del Districte en forma de clústers urbans.

Tercer, un sistema de Governança que permeti la participació a tots els nivells i una gestió proactiva, eficaç, professional i estable en el temps. Una gestió capaç d’agilitzar la tramitació de processos i expedients d’inversió i també d’atracció de talent propi i internacional. Amb un pla integral de Marketing i de Comunicació a tots els nivells.I finalment, com els tres mosqueters, D’Artagnan. El mes important. La Integració social amb els barris del voltant i del conjunt de la ciutat, no nomes per evitar la gentrificacio social sinóper actuar proactivament en la connexió amb tota la ciutadania (Citilab) i amb el sistema educatiu a tots els nivells.

El Districte 22@ actual necessitaria d’un nou impuls tenint en compte aquest 3+1 factors

Per a més informació podeu anar a: INNOCITIES: Urbanismo, economía, tecnología y cambio social : Barceló i Roca, Dr. Miquel: Libros - Amazon.es

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies