Subscriu-te a la newsletter


LA UPC TINDRÀ UN LABORATORI PIONER D'HIDROGEN VERD, UN ELEMENT CLAU PER DESCARBONITZAR EL PLANETA

Irene Codina Altarriba,

El laboratori, de 340 m², permetrà investigar noves tecnologies basades en l'hidrogen i serà un aparador per al sector empresarial i el món acadèmic

L’hidrogen (H2), l’element químic més abundant de l’univers —present, per exemple, en l’aigua—, ara pot ser clau per a la descarbonització del planeta. Per obtenir-lo, però, cal electricitat i només la d’origen renovable garanteix que s’hi pugui penjar l’etiqueta d’hidrogen verd. Al Campus Diagonal-Besòs de la UPC volen buscar solucions per a alguns dels principals reptes que planteja l’emmagatzematge i ús d’aquest element. Per això, el mes de juny inauguraran un laboratori d’hidrogen pioner a Catalunya i Espanya.

Unes plaques solars instal·lades a la coberta de l’edifici C del campus alimentaran uns electrolitzadors, uns aparells capaços de separar de l’aigua l’oxigen i l’hidrogen, que s’emmagatzemarà en uns dipòsits connectats directament al pis de sota. Allà ja agafa forma un enorme laboratori, de 340 m², que desenvoluparà noves tecnologies basades en l’hidrogen i oferirà un aparador de la tecnologia de l’hidrogen per al sector empresarial i el món acadèmic.

Alguns dels principals reptes de l’hidrogen són buscar solucions per emmagatzemar-lo i comprimir-lo de manera eficient. “L’hidrogen ocupa molt volum i l’hem de comprimir i aquesta compressió consumeix energia. Això ens fa el procés ineficient. Però hem de tenir present que un motor de combustió té una eficiència d’un 15 %, per tant, del 85 % de la gasolina que hi posem només n’aboquem una petita part”, ha subratllat Lluís Soler, investigador d’enginyeria química de la UPC.

Un altre repte que s’ha d’abordar és d’on es treu l’aigua per obtenir-ne. “Les tecnologies actuals necessiten aigua pura per extreure’n l’hidrogen, sense minerals”, recorda Attila Husar, director del laboratori d’hidrogen de la UPC. Aquesta aigua resulta cara i, per això, una de les recerques clau és “veure com podem fer servir aigua de mar o aigua bruta per obtenir-ne l’hidrogen”.

Pel volum que ocupa l’hidrogen, concreten els investigadors, serà molt més factible fer-lo servir en transports grans, com avions, camions o vaixells. A Barcelona ja hi ha autobusos que funcionen amb hidrogen. La reina del laboratori serà una cambra climàtica, una estança de metall capaç de crear multitud de condicions de temperatura i humitat per posar a prova motors d’hidrogen de gran volum.

Catalunya té molt potencial per obtenir hidrogen verd

La irradiació solar que rep Catalunya i els nombrosos punts ventosos, fins i tot a alta mar lluny de la costa, fan de Catalunya i la península Ibèrica, segons Soler, llocs amb molt potencial per obtenir el seu propi hidrogen verd. En aquest sentit, l’investigador no és partidari d’enviar hidrogen verd a altres països mitjançant una canonada: “No ens hem d’imaginar l’hidrogen com si fos un combustible fòssil, és molt millor aprofitar-lo de forma local per reindustrialitzar el país”.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies