Subscriu-te a la newsletter


ENTREVISTA A FÉLIX ORTEGA, DIRECTOR GENERAL DE BARCEONA ACTIVA - Autoocupació

Irene Codina Altarriba,

1. Ja fa tres anys que vas assumir la direcció general de Barcelona Activa. Quina valoració en fas?

Sí, tres anys en els que han passat moltes coses i que estant sacsejant les nostres economies i les nostres societats. Penso que a Barcelona Activa hem estat capaços d’aportar assessorament i recursos a la ciutat i a la ciutadania, sobretot acompanyant projectes innovadors i transformadors i vetllant per la cohesió social, donant suport a qui més ho necessitava. El nostre paper al costat de les persones i del teixit econòmic tenia un objectiu clar: ajudar a la supervivència de les empreses i protegir l’ocupació en primer terme. I un cop superada la fase d’emergència provocada per la Covid, acompanyar la diversificació i la transformació de l’economia i millorar les oportunitats d’ocupació de les persones. Barcelona Activa té una trajectòria de molts anys reconeguda a la ciutat i fora, i aquests darrers anys hem estat a l’alçada. Aquests tres anys han estat també una oportunitat per escoltar i parlar amb moltes organitzacions i persones per enfocar el més eficient possible les polítiques públiques, i fent-ho amb la mà estesa amb les entitats locals. Penso que hem contribuït amb èxit a enfortir els lligams entre sector públic i privat.

2. Barcelona Activa va impulsar diferents actuacions per ajudar les petites empreses a fer front a la crisi derivada de la pandèmia. Quin ha estat l’impacte?

Hem presentat recentment un estudi que analitza l’impacte del conjunt de mesures que, no només des de Barcelona Activa, sinó des de tot l’àrea de promoció econòmica de l’Ajuntament, vam activar durant els anys 2020 i 2021. Van ser 54 línies de suport, amb un fons extraordinari de 91 milions d’euros, dels quals dos terços es van dedicar a ajuts directes i finançament. L’impacte global en el conjunt de l’economia ha estat superior als 400 milions d’euros, és a dir, 4,5 vegades cada euro invertit que, entre d’altres han ajudat a mantenir o crear més de 13.300 llocs de treball. En total, més de 31.000 empreses i persones treballadores s’han beneficiat directament per aquestes mesures.

A banda de les dades més directament quantificables, hem estat donant suport a través d’altres recursos i acompanyaments, reforçant i ampliant el nostre catàleg de serveis, més enllà de les necessitats conjunturals. Amb un fort impuls a la digitalització i a la formació empresarial, en àmbits emergents (com l’economia blava o l’esportech) i necessaris com la sostenibilitat, la millora de les competències de persones i empreses a través de programes de reskilling i upskilling. També hem estat al costat dels comerços i establiments, i hem engegat iniciatives per a la creació i manteniment de negocis, com els microcrèdits amb aval municipal, la renovació de persianes dels aparadors. Un altre exemple són les subvencions per a projectes nous que neixen al territori per donar serveis de proximitat. Hem creat projectes d’innovació per ajudar a la petita empresa, com el cas de Connectio, una plataforma d’innovació oberta, perquè petites, mitjanes i grans empreses connectin entre elles i amb startups i es puguin resoldre reptes innovadors de present. Tot això, donant, a molts dels nostres programes, més visibilitat i oportunitat a dones, joves i persones de més de 45 anys. Tenim un llistat llarg d’actuacions que anem avaluant periòdicament per veure i identificar què és el més ajuda i el que més cal a la petita economia de la ciutat.

Estem permanentment al costat dels autònoms i les petites empreses,  amatents a les seves necessitats i dificultats. Per exemple, les darreres setmanes, amb la presència del primer tinent d’Alcaldia Jaume Collboni, hem mantingut  reunions amb representants del sector, de pimes, d’autònoms i dels gremis, i aquest tipus de trobades ens permet copsar detalls del seu dia a dia i contrastar la utilitat dels ajuts i dels recursos que puguem posar al seu abast.

3. Com ha evolucionat durant els darrers anys el nombre de persones emprenedores que s’adrecen a Barcelona Activa?

Si parlem en termes quantitatius, hem tingut cada any al voltant de 1.500 projectes emprenedors que hem estat acompanyant, i en tant a persones que arriben als nostres serveis anuals, ens movem en una forquilla de 5.000-6.000. Com deia, cada vegada atenem persones que emprenen en sectors més diversos, en sectors de futur i estratègics per a la ciutat, quant a generació d’ocupació de qualitat i tipus de projectes. Hi ha molta gent que, fins i tot en temps incerts i dificultats, veuen oportunitats i s’arrisquen. Els serveis de Barcelona Activa s’han personalitzat molt per a les persones emprenedores, però també per atendre sectors emergents. Com a cas interessant, en els darrers temps estem veient com arriben persones amb idees molt concretes i amb molta aportació de valor per a la societat, quan altres vegades ha primat més l’emprenedoria per necessitat, i el que ens demanaven eren idees. Vivim temps de molts canvis i a Barcelona es demostra que som una ciutat amb empenta i projectes.

4. Quins són els principals obstacles que han de superar aquestes persones per a crear la seva empresa?

Més que obstacles són potser les principals qüestions a resoldre abans de crear una empresa. Abordar la cerca de finançament, la constitució de la forma jurídica adient, considerar l’equip o talent complementari al del propi emprenedor o emprenedora i també el coneixement correcte dels potencials clients; és a dir, determinar la necessitat de mercat i quines eines de màrqueting i comunicació són les més adequades. Nosaltres oferim suport a totes les fases i qüestions. Som punt PAE per constituir les empreses, tenim assessoraments, individuals i grupals, tenim serveis molt permeables segons cada situació, i derivem a altres institucions quan ho veiem idoni. Finalment, el coneixement del marc legal aplicable a cada cas i sector és essencial. La Llei d’Start-ups o la llei de creació i creixement empresarial recentment aprovades possibiliten marcs d’actuació més favorables a les iniciatives empresarials. També som conscients que l’administració ha de facilitar l’activitat econòmica i, en aquest sentit, hem engegat el Pla ‘Barcelona Fàcil’ per identificar i millorar processos, tecnologia, normativa o aspectes de la comunicació de cara al teixit econòmic.

5. Com ha evolucionat el nombre d’empreses creades amb el vostre suport?

A Barcelona Activa constituïm a l’ordre de 600 empreses l’any, un 10% de les que es constitueixen a tota la ciutat. Però més enllà dels números, la millor forma d’explicar el suport que oferim és posar exemples: Hola Luz, Heura, Tiendeo, Lipotec: van néixer incubant-se amb nosaltres, i són casos d’èxit i coneguts als diferents mercats. El que ens importa no és tant la creació sinó la sostenibilitat i l’escalabilitat dels projectes, que les empreses es consolidin i puguin créixer.

6. Quina és la taxa de supervivència d’aquestes noves empreses?

A Barcelona Activa tenim un índex de supervivència de les empreses que tenim a les incubadores del 75%. Això indica que al 4t any, que és l’any més crític, 3 de cada 4 de les que s’incuben amb nosaltres, continuen actives.

7. El lema d’Autoocupació és “Soc el que vull ser”. I tu? Ho ets?

Un bon lema. Sí, em sento prou satisfet a tots els nivells. Professionalment, al càrrec d’una institució pública amb objectius tan nobles com l’acompanyament en la cerca de feina, per emprendre nous negocis, per formar-se, arribant a dissenyar polítiques especialment per a qui més ho necessita i per a una ciutat dinàmica, creativa i innovadora. I també amb les meves altres passions, la comunicació, la música, la relació amb les persones del meu entorn… Sens dubte.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies