Subscriu-te a la newsletter


DE GANGLAND A TRANSGANG, L'EXPO DE LA GALERIA DE TALLERS DEL CAMPUS DEL POBLENOU A LA UPF

Irene Codina,

L'exposició s'ubica a la Galeria de l'Àrea de Tallers del Campus del Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra. Es podrà veure des del 15 de maig fins el 25 de juliol de 2023

El tema

“De Gangland a Transgang” ens convida a entendre les bandes contemporànies com un dels recursos de la joventut globalitzada per defensar la seva dignitat davant de la criminalització a què la sotmet l'Estat penal.

L’exposició és fruit del projecte TRANSGANG que, amb finançament de la Unió Europea, ha investigat entre 2017 i 2023, les bandes juvenils i les experiències de mediació a les Amèriques, al nord d’Àfrica i a l’Europa meridional.

Guió
L’exposició desenvolupa el contingut en tres àmbits:


De Chicago al món
L'any 1927 Frederic Thrasher va publicar The Gang, una monografia sobre 1.313 bandes de Chicago, considerada la primera investigació acadèmica seriosa sobre el fenomen.
El mateix any s'estrenava Underworld, de Josef von Sternberg, considerada la primera pel·lícula de gàngsters. Amb la llei seca i la crisi del 29, algunes bandes de carrer van evolucionar cap a organitzacions criminals o van ser captades per la màfia. Al llarg del segle posterior, Gangland va passar de Chicago al món.
Amb la globalització de les bandes, també es van globalitzar les estratègies per perseguir-les, pròpies del model d’Estat penal neoliberal.

Una reforma legal als Estats Units el 1996 va impulsar extraordinàriament les deportacions i, en conseqüència, es va accelerar la difusió, tant de la cultura de les bandes, com de la política policial i penal. Totes dues van viatjar plegades des d’Amèrica del Nord cap Amèrica Central i del Sud, i després cap a Europa i la resta del món.


Cercant respecte

Malgrat la criminalització creixent de les bandes, joves d’arreu del món s’agrupen en famílies del carrer, com a forma de resiliència i també de resistència enfront del populisme punitiu impulsat per l’Estat penal. Les seves històries de vida mostren que, en aquests grups, hi cerquen el respecte i la dignitat que els és negada en altres àmbits de la societat.


Gangtopia
L’imaginari de les bandes es crea a partir de materials molt diversos: la producció cinematogràfica que no ha parat de créixer, els mitjans de comunicació, la literatura científica que intenta analitzar-les, i les produccions culturals a través de les quals les bandes imaginen el món (música, dansa, graffiti, performance, rituals).
El projecte TRANSGANG ha investigat aquesta “Gangtopia” a través de l’etnografia i de tres pel·lícules documentals:

  • “Instrucciones para cuando no esté” (dirigida per Lukas Perro i Yira Plaza)
  • “Al-Houma Dreams” (dirigida per Boris Svartzman)
  • “Monte Tropic”(dirigida per Andrés Duque)


Aquestes produccions dialoguen creativament amb el treball de camp i reflecteixen el procés de recerca sense replicar-lo mecànicament. Cadascuna va partir d’un taller amb joves que van participar en el projecte i que interactuen amb els realitzadors per a co-crear una aproximació visual a les seves vides i els seus mons.



Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies