Subscriu-te a la newsletter


PERSPECTIVES I DESAFIAMENTS: MÀRQUETING DIGITAL I LA ERA DE LA IA

Marina Perelló,

Les tendències disruptives i l’ètica de la IA en el 22@Breakfast #180 sobre màrqueting digital


El 22@Network Barcelona va celebrar el passat 25 d'abril el 22@Breakfast número 180 a l'Auditori del Campus de Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra. Un edifici molt important per a l'associació, no sols perquè és on es troba la seva seu, sinó també pel que representa: la col·laboració i transferència de coneixement entre la Universitat i el món empresarial.

L'esdeveniment va girar entorn de les tendències emergents i disruptives que defineixen el panorama actual del màrqueting digital. “El màrqueting digital és molt més que una simple estratègia empresarial; és una evolució contínua que s'adapta a les demandes canviants de les tecnologies i dels consumidors”, va explicar Enric Urreta, el president del 22@Network Barcelona, que donava així la benvinguda a tots els assistents. Les paraules d’Urreta van deixar pas a les dues ponències protagonistes de l'esdeveniment: Alexandra Martínez, Freelance Brand Consultant & Digital Strategist i Professora Associada de Comunicació d'estratègies de Màrqueting digital en la Universitat Pompeu Fabra i a David López, Managing Partner and Chief Strategy Officer, Fhios Smart Knowledge, com a innovador del mes.

La primera a dur a terme la seva exposició va ser Alexandra Martínez, qui va repassar les noves tecnologies que cada vegada utilitzen més empreses per a captivar als seus clients i aconseguir els seus objectius empresarials. En un món en canvi constant, on les demandes dels consumidors estan en evolució contínua, “innovar ja no és una opció, és un must”, va apuntar Martínez. Durant la seva ponència va destacar el paper que té actualment la Intel·ligència Artificial (IA). “El 48% dels professionals de màrqueting a nivell global utilitzen la IA per a crear contingut, un 45% per a analitzar dades i optimitzar les seves estratègies de màrqueting i un 38% la utilitzen per a automatitzar tasques específiques de SEO”, va explicar.

Segons l'exposat per Alexandra Martínez a la seva ponència, la IA no sols impulsa l'eficiència en la creació i anàlisi de contingut, sinó que també millora la personalització i l'orientació cap a audiències específiques. En el context actual del màrqueting digital, adaptar serveis i comunicacions a les preferències individuals dels consumidors és crucial. A més, l'interès creixent en tecnologies com la realitat augmentada i el Voice Marketing reflecteix l'evolució constant del panorama digital, exigint a les marques una actuació autèntica i centrada en oferir experiències úniques i personalitzades.

Seguint la tradició de tots els 22@Breakfast, es va presentar a l'innovador del mes de l'associació. En aquesta ocasió l'empresa premiada va ser Fhios Smart Knowledge, representada per David López. En l'àmbit del màrqueting, López va destacar tres etapes clau en les quals la IA pot ser aplicada: recerca de mercat, estratègia de màrqueting i acció de màrqueting. En reflexionar sobre si l'ús generalitzat de la IA en màrqueting podria suprimir el treball humà, López va plantejar la Paradoxa de Moravec per a demostrar el contrari. Aquesta paradoxa assenyala que les habilitats i experiències profundament arrelades adquirides al llarg de milions d'anys d'evolució humana continuen sent elements inconscients que la IA no pot replicar fàcilment.

La presentació de López va acabar amb el plantejament de dues grans qüestions, que representen dos desafiaments ètics: “què permetem que la IA aprengui i què permetem que la IA generi”. Aquest avanç tecnològic obre noves oportunitats per a la humanitat, però també planteja qüestions ètiques que requereixen una atenció acurada i contínua.

En resum, el 22@Breakfast número 180 va ser un esdeveniment revelador que va destacar les dinàmiques i desafiaments del màrqueting digital en l'era de la Intel·ligència Artificial. Aquesta trobada no sols va ressaltar el paper fonamental de la col·laboració entre l'acadèmia i el sector empresarial, sinó que també va posar en relleu la necessitat d'abordar amb responsabilitat els dilemes ètics que acompanyen l'avanç tecnològic en el camp del màrqueting digital.

Per a finalitzar, Isabel Sabadí, directora del 22@Network Barcelona, va destacar els següents esdeveniments que se celebraran en el districte 22@Barcelona i també va donar la benvinguda a l'associació a nous socis: Albion Theop Group, Fundació Trinijove, Traça, Crombie, Humanscale i Adeplus.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies