Subscriu-te a la newsletter


DES DE CATALUNYA FINS L'ESPAI AMB UNA MIRADA FEMENINA

Catherine Antheunissens,

Catalunya es consolida com un territori de referència en la nova indústria aeroespacial amb una gran tasca pendent: feminitzar el sector

El passat dimarts 13 de febrer, el 22@Network Barcelona va organitzar el primer 22@Dinar Dones en Valor de l’any, un esdeveniment que va reunir a destacades figures femenines en el camp de l'espai i la tecnologia. Amb la participació d'Anna Bach, Tripulant d'Hypatia II; Mònica Roca, co-fundadora i directora d’isardSAT Group; i Susana Prado, presidenta de la Comissió de Dones en Valor i directora d'INETUM Catalunya com a moderadora, l'esdeveniment va ser una oportunitat per explorar les perspectives, reptes i oportunitats per a les dones i per Catalunya en aquest àmbit emergent.

“La indústria aeroespacial és una nova economia que està transformant molts sectors i que té un potencial que fins ara desconeixíem”, va explicar Susana Prado. En els últims anys, Catalunya s’ha convertit en un pol europeu de coneixement de l’espai. N’és un exemple la celebració del New Space Economy Congress, un congrés internacional de renom amb seu a Barcelona. La Generalitat, que també va tenir representació a l’esdeveniment amb la presència de Liliana Arroyo, directora general de Societat Digital, fa anys que aposta pel sector, impulsant projectes com l’Estratègia NextSpace Catalunya. 

Mònica Roca va destacar com la indústria ha patit darrerament una notable transformació, en tant que a poc a poc obre les portes a la participació de PIMES en un sector que tradicionalment havia estat impulsat per governs. A Catalunya els projectes es relacionen més amb l’observació de la terra, iniciatives més petites on poden participar col·laboradors de menor envergadura, comentava Anna Bach. D’aquesta manera, trobem que l’any 2021 l’ecosistema espacial català era ben divers, format per 98 entitats, 48 de les quals eren empreses, 17 startups o incubadores, 16 centres tecnològics o universitats i 6 associacions o fundacions, segons l’informe Ecosistema del sector NewSpace a Catalunya. 

El sector, però, tot i que està en completa emergència encara té una gran tasca pendent: donar espai i oportunitats a les dones. El pes de l’ocupació femenina respecte al total de treballadors en el sector ‘Espai’ és del 27%, un percentatge inferior si ho comparem amb el sector TIC, que és d’un 33%, segons l’enquesta “La Dona en el sector espacial de Catalunya” feta per la Generalitat i la Cambra de Comerç de Barcelona l’any 2021. Aquesta, precisament, és la missió d’Hypatia, visibilitzar la dona en el món de l’espai, la ciència, la tecnologia i la recerca, desmitificant la idea que només es poden dedicar a totes aquestes feines les dones més intel·ligents i valentes. Per aquest motiu és essencial crear i donar visibilitat a referents femenines i posar el focus en l’educació, van coincidir ambdues ponents.  

En resum, el primer 22@Dinar Dones en Valor de l’any va contraposar dues persones amb rols diferents dins del sector aeroespacial -Anna Bach com a tripulant de simulació de missions espacials  i Mònica Roca com a empresària de la indústria aeroespacial-, però amb dos punts en comú molt clars i, sobretot, inspiradors: dues dones referents en els seus camps i amb una gran vocació per la seva feina, per conèixer l’espai i per descobrir tot el seu potencial. 


Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies