22@Network bcn participa en la KIMconference 2018 “Aliances d’innovació: una nova ruta al mercat”

per Secretaria Comunicació,

L’Associació d’Empreses i Institucions 22@Network bcn, formada per més de cent empreses i institucions, ha participat en la KIMconference 2018 “Aliances d’innovació: una nova ruta al mercat”, en la que s’ha debatut sobre els diferents models de xarxes col·laboratives que existeixen en innovació.

La Conferencia, que s’ha centrat en els ecosistemes d’innovació, ha estat inaugurada per Antoni Paz, Executive Director a KIM; Sara Díaz, Directora de Formació i Innovació a Barcelona Activa; i Xavier Monzó, President de 22@Network bcn, qui ha destacat “el valor de la transferència de coneixement, la innovació y la tasca de KIM, Knowledge Innovation Market, durant els últims 10 anys”.

Durant la seva intervenció, Monzó ha presentat els objectius de l’Associació 22@Network bcn, que treballa per a la interacció entre les organitzacions i els seus professionals per tal de fomentar un teixit productiu ric, complex i dinàmic al 22@, el districte de la innovació tecnològicament capdavanter.

Antoni Oliva, Director Executiu de 22@Network, ha presentat la iniciativa Urban Lab22@ i els seus "tres vectors de treball: innovació, creixement empresarial i col·laboració". 

"Global Startup Revolution"

"Vivim una època de canvi, una revolució global de les startups" ha afirmat Torsten Kolind, CEO de YouNoodle, en la la 11a edició de la KIMconference, que aquest any analitza l'impacte econòmic i social de la col·laboració en innovació. Una edició en què empreses i institucions han confluït de manera destacable en les seves conclusions, incidint sobre la importància d'impulsar la col·laboració en innovació per incrementar la competitivitat de les empreses.

En aquest sentit, Kolind ha afirmat que "el model de relació entre grans empreses i startups ha passat d'un model d'adquisicions i corporate ventures a estar basat en activitats més obertes, com els hackathons, els programes d'acceleració, les convocatòries d'innovació o els processos de co-creació". Una transformació clarament necessària ja que, com ha recordat Kolind, "la immensa majoria dels llocs de treball els generen les startups. Per aquest motiu, és important que les grans corporacions donin suport a les startups. No perquè estiguin de moda, si no perquè són les feines del futur".

"Global Startup Revolution": el nou paper de les startups a la comunitat d'innovació
Aquest espai, moderat per l’Antoni Paz, CEO de KIM, entitat organitzadora de l'esdeveniment, ha permès conèixer als assistents diverses fórmules de col·laboració entre corporacions i start-ups.

En aquest sentit, les grans empreses presents en l'esdeveniment han destacat la importància de participar en programes d'innovació oberta i la necessitat d'innovar en el model de negoci d'una manera àgil, lean, per tal de capitalitzar noves tendències i tecnologies, i crear grans xarxes d'innovació. Com ha recordat la Maria Monzó, Directora d'Innovació i Coneixement d'Aigües de Barcelona, "la Innovació Oberta ha de ser una eina per a adaptar-nos a la quarta revolució industrial, on la velocitat de canvi és vertiginosa".

Monzó també ha assenyalat que "el creixement econòmic no té perquè estar renyit amb l'impacte social". En la mateixa línia, s'ha manifestat en Xavier Pont, CEO d'Ship2B, que ha sostingut que "la reinvenció passa per l'impacte. El consumidor del segle XXI exigeix a les empreses que generin impacte social per poder confiar-hi".

Per la seva banda, en Luis Casado, New Ventures director de Repsol, ha explicat a l'audiència la relació de treball de la seva companyia amb les startups, en la qual Repsol acostuma a adoptar dos papers: com a inversor minoritari o com a col·laborador en projectes específics.

Els assistents també han pogut conèixer les fórmules de col·laboració amb startups d'ACCIONA Construcció, de la mà de la Mª Pilar Górriz, Manager of Resources R&D Division. En aquest sentit, Górriz ha explicat com la companyia va llançar una "crida de reptes" per a la recerca de startups que poguessin resoldre els reptes tecnològics als quals s'enfrontaven. Com a contrapartida, les startups col·laboradores van rebre finançament i visibilitat per part de la corporació per aconseguir l'èxit en els seus desenvolupaments.

Aquest bloc ha finalitzat amb la intervenció de la Patrícia Arcos, Directora del "Centre d'Excel·lència per a la Innovació a la PIME" de Eurecat, que ha recordat que "Eurecat dóna suport a les pimes perquè els seus processos d'innovació siguin més disruptius, àgils, amb menors costos i de més ràpid accés al mercat. "Arcos també presentat "+ Pime", una "iniciativa que compta amb el suport de diverses entitats empresarials i el Govern de la Generalitat perquè les empreses duguin a terme processos d'innovació tecnològica".

Aprenent a crear i gestionar comunitats d'innovació

L'economia col·laborativa i el seu encaix en els actuals models de negoci que tenen les empreses ha centrat el debat del segon espai de l'esdeveniment, moderat per en Francisco Velasco, director de Desenvolupament Estratègic de KIM. Una sessió on s'ha parlat molt de la repercussió social i econòmica d'aquest model.

En aquest sentit, en Timo Buetefisch, CEO de Cooltra, empresa posseïdora de la major flota europea de motos elèctriques de lloguer, ha afirmat que el futur del sector automobilístic "serà elèctric, silenciós i connectat (a través d'una app en el teu smartphone)". "Actualment, només un 20% dels joves volen ser propietaris. En 10 anys, les vendes de cotxes hauran caigut un 80%", ha vaticinat Buetefisch.

En la mateixa línia, s'ha manifestat la Mar Alarcón, CEO de SocialCar, que ha posat una dada interessant sobre la taula: "A Espanya, hi ha 22 milions de vehicles que es fan servir només el 2-5% del temps". Alarcón aposta per compartir l'ús d'aquests cotxes familiars, llogant-los a tercers, per "alliberar espais, racionalitzar costos i generar ingressos".

L’Álvaro Zamácola, Operations Manager Spain & Portugal de Blablacar, comparteix una visió similar del que serà el futur de la mobilitat entre els particulars: "Els cotxes seran autònoms: em portaran a la feina i continuaran per donar un altre servei i no ocuparan espai perquè es mouran contínuament. a més, generaran diners per cobrir despeses en altres partides".

En Marc Coderch, Co-Founder i CEO de Parc Barcelona, s'ha mostrat d'acord amb aquests vaticinis sobre el futur de la mobilitat urbana entre particulars, i ha posat sobre la taula alguns dels reptes als quals s'enfronta el sector: Si el futur és elèctric, com es generarà l'electricitat? I com seran bateries? Coderch ho té clar: el futur del sector passa per l'electricitat "green powered".

Aquest espai ha continuat amb la presentació d'interessants projectes relacionats amb la creació i gestió de comunitats d'innovació.

La primera presentació ha anat a càrrec de l’Ignasi Clos, Partner & Open Innovation Consultant de Induct, que ha explicat a l'audiència el seu projecte en els següents termes: "Vam crear comunitats d'innovació oberta, amb fonts molt variades de valor en innovació: poden ser usuaris, estudiants de FP, professionals del món empresarial, etc. El nostre objectiu és identificar realment què és el que t'aporta valor, dins de cada col·lectiu, amb la finalitat de captar tecnologia per col·laborar amb la nostra indústria".

Després ha estat el torn de la Denisa Gibovic, Senior Consultant & Open innovation promoter de NIR-VANA, un nou concepte de plataforma d'innovació oberta, que la Denisa ha explicat en els següents termes: "No hem creat una plataforma única, sinó una plataforma de plataformes de recerca d'experts que ja hi ha al mercat i que funcionen en base patents publicades, comunicacions científiques, etc. D'aquesta manera, garantim que l'usuari trobi realment un expert en el seu camp i ajudem a promocionar l'ecosistema d'innovació".


Programes d’Intraemprenedoria: a la recerca de l'empleat emprendedor

Moderat per en Carlos Álvarez, Director de Màrqueting de KIM, aquest espai ha brindat als assistents l'oportunitat de conèixer eines per a l’intraemprenedoria, casos i tendències del sector, així com les dificultats d'implementació de nous mètodes a nivell empresarial.

Aquest tercer i últim bloc ha començat amb la intervenció del Juan Manuel Freire, Head of Scientific Affairs de Ferrovial. Freire ha presentat el programa d’intraemprenedoria posat en marxa per la companyia "per a la generació d'idees dins de l'organització". A l'última edició del programa (la vuitena), es van presentar un total de 1.400 idees.

"Abans hi havia por a la innovació. La por ara és arribar tard". Amb aquestes paraules, en Manel Domínguez, Global Operations Development Manager de Danone, ha presentat la filosofia que hi ha darrere de MIA, el manifest d'innovació impulsat per la companyia i que ja ha donat els seus primers fruits, amb la creació de 5 empreses promogudes per intraemprenedors.

L’esdeveniment ha continuat amb les reflexions de l’Antonio Espuela, Iberia Sènior Presales Manager d'Hitachi, que ha presentat els dos programes d’intraemprenedoria de l'organització. Tots dos programes neixen amb objectius diferents (d'una banda, crear emprenedors; l'altre, trencar barreres dins de l'organització), però comparteixen una mateixa filosofia: avançar de manera segura per aconseguir el posicionament de la companyia com "proveïdor preferit dins del mercat".

A continuació, ha estat el torn del Josep Tarradas, R&D Director d'HP, que ha sostingut que "els programes d’intraemprenedoria fan mes à gil la sortida de nous productes ", però també serveixen per "motivar el grup".

La fabricació digital, clau per a la competitivitat industrial

L’esdeveniment ha conclòs amb la intervenció de l'Antoni Camí, Project Manager - Life Sciences & Chemistry Business Unit de Fira de Barcelona. Camí ha donat a conèixer la iniciativa IN(3D)USTRY (From needs to solutions), un nou esdeveniment anual, impulsat per Fira Barcelona, per a la recerca i solució de reptes tecnològics en matèria de fabricació digital, una de les principals dimensions de la indústria 4.0. I és que, com ha recordat Camí: "Si no adoptem la fabricació digital, tenim el risc de perdre competitivitat".

Aquesta intervenció ha posat el colofó final a la KIMconference i 2018, una jornada plena de reptes compartits al voltant de la innovació i les xarxes col·laboratives, on els assistents han trobat idees, recursos i contactes per solucionar-los.


Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte