Subscriu-te a la newsletter


L'ENTREVISTA: JUDIT MASCÓ - FUNDACIÓ ARED

Carla Escolà Costa,

- Quin seria l’Elevator Pitch de la Fundació ARED?

A Fundació Ared creiem en la capacitat de resiliència de les persones i posem en valor les segones oportunitats que tothom mereix.

Fundació Ared treballa per aconseguir la integració social i laboral de persones en situació d’exclusió social, majoritàriament dones procedents de centres penitenciaris i serveis socials. Tenim per objectiu promoure l’accés a la plena ciutadania de persones en alt risc de vulnerabilitat mitjançant processos de formació i d’acompanyament integral, que permetin la seva incorporació al mercat laboral ordinari.

Ared neix al taller de confecció de Wad - Ras,  el Centre Penitenciari de Dones de Barcelona, com a iniciativa de  cinc dones privades de llibertat, alumnes d’un curs de confecció, per tal de formar-se i poder tenir una nova oportunitat de vida un cop sortissin de Wad-Rass. 26 anys després hem atès a més d’11.000 persones i hem aconseguit més de 3.500 insercions laborals a la ciutat de Barcelona.


- Quin és el factor clau d’èxit a la teva empresa?

El nostre factor clau d’èxit és posar la persona al centre i posar en valor la formació. A Fundació Ared creem els projectes de l’entitat adaptats a les necessitats que detectem com a mancances socials. Això vol dir que contemplem les circumstàncies individuals de cada una de les persones ateses i ens posem a la seva disposició.

De fet, és per això que l’any 2006 neix Salta, l’empresa d’inserció de Fundació Ared. Vam detectar que hi havia dones i homes que es formaven en els nostres cursos amb especials dificultats per incorporar-se al mercat laboral ordinari. Salta ofereix processos d'acompanyament personalitzats i estructures adaptades a les necessitats d’aquestes persones amb l’objectiu de la seva inserció laboral al mercat ordinari. Vam apostar, i ho seguim fent, pel treball i la producció com a eina de desenvolupament personal i social.


- En quin projecte esteu treballant actualment?

A Fundació Ared seguim treballant en projectes consolidats centrats en dones en situació d’alt risc de vulnerabilitat com, per exemple, víctimes de violència masclista o procedents de centres penitenciaris.  

La crisi sanitaria de la Covid-19 és també una gran crisi social i les dones en situació de vulnerabilitat són les que més l’estan patint, ja que són les que compten amb feines més precàries i les que tenen càrregues familiars que dificulten la conciliació, per citar dos exemples. Cal estar al seu costat i facilitar totes les eines i recursos necessaris perquè puguin formar-se i empoderar-se, i acompanyar-les a trobar una oportunitat laboral digna que les doti d’independència.

Tot i així, actualment, hem incorporat un nou projecte: la digitalització tant de l'entitat com de les persones ateses. La pandèmia ha potenciat necessitats socials i l’impacte de l’escletxa digital a la nostra societat és una d’elles.

Necessitem empreses que col·laborin amb nosaltres per millorar les competències digitals de les persones ateses a l'entitat i que ens ajudin a proveir de recursos tecnològics a les i els participants dels nostres programes de formació.


- Què estàs aprenent ara? 

A nivell professional, m’estic professionalitzant juntament amb tot l’equip directiu, tècnic i patronat de l’entitat. Estem treballant un pla estratègic de present i futur focalitzat en la situació actual de la Covid-19 i, també, com adaptar-nos a aquesta nova situació per potenciar les nostres eines i oferir una millor ajuda a les persones que atenem a l’entitat.

A nivell personal, després de tants anys vinculada al món social m’estic professionalitzant per poder retornar a la societat tot el rebut focalitzant-me en la dona, l’empoderament femení, les segones oportunitats, la formació i la inclusió.


- A qui coneixes tu que creus que tota la comunitat 22@ hauria de conèixer?

La comunitat del 22@ hauria de conèixer a la Mouna. La seva és una història de superació, de resiliència i de trencament del cercle de pobresa.

La Mouna és una dona marroquina que va arribar a Ared quan tenia 25 anys per forma-se en el curs de cuina amb certificat de professionalitat que impartim a l’entitat per a persones que viuen en situacions d’especial vulnerabilitat. La Mouna va arribar a la fundació amb una situació personal complicada a les seves espatlles, ja que era una dona separada, amb una filla petita al seu càrrec, sense suport familiar i amb un fort condicionament cultural. 

Amb el temps, l’acompanyament individualitzat i la formació que va realitzar, es va poder anar obrint, personal i professionalment, fins a arribar a ser contractada per Salta Càtering, l’empresa d’inserció de l’entitat.

Avui dia, la Mouna és una dona totalment independent i treballa a l’empresa ordinària, concretament en el sector hoteler. Fa poc va venir a Ared acompanyada de la seva filla i va recordar, conversant amb la seva formadora, com havia aconseguit reescriure la seva història. La seva filla la mirava amb moltíssima admiració mentre se l’escoltava. La filla de la Mouna avui té 18 anys, ha començat a estudiar a la universitat i ha triat la carrera de Psicologia. Està convençuda de què aquesta sortida professional li permetrà ajudar a altres persones, igual que Ared va fer amb la seva mare.


- Com veus a Fundació ARED d’aquí 5 anys?

D’aquí a 5 anys a Fundació Ared serem una entitat innovadora i 100% adaptada a les noves tecnologies. A més a més, treballarem de manera consolidada el treball en xarxa. Aquest tipus de col·laboració l’hem potenciat durant el confinament i és una de les coses de les quals ens sentim més orgulloses. Creant aliances amb altres entitat i empreses, hem pogut ajudar les persones amb especials dificultats de l'entitat i també a famílies vulnerables de la ciutat de Barcelona.

Estic convençuda que serem capaces d’aconseguir aquests objectius i molts més que estem treballant en el pla estratègic de l'entitat. N’estic tant segura perquè som una entitat d’acció: creem, generem, ACTUEM. Això sí, també sé que arribarem a assolir-los creant sinergies amb entitats i empreses que creguin en el nostre projecte i que, col·laborant, aconsegueixin un valor afegit amb el què identificar-se.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies