Subscriu-te a la newsletter


Eurecat - El Future Industry Congress presenta un decàleg de tendències per impulsar la reindustrialització

Secretaria Comunicació,


El Future Industry Congress ha presentat avui el “Decàleg de la Indústria del futur: sostenible, digital i intel·ligent”, amb les tendències que està introduint la denominada quarta revolució industrial, un procés que els experts confien que impulsarà la reindustrialització i que preveuen que estarà marcat per la robòtica, la sensorització i els wearables, la ciberseguretat, els sistemes ciberfísics i el Big Data i la impressió 3D.

Completen la llista dels canvis que introdueix l’anomenada indústria 4.0 els materials avançats i funcionalitzats, la simulació, modelat i virtualització, l’economia circular, biotecnologia industrial i la fotònica, segons ha explicat el director de l’Àrea de Tecnologies Industrials d’Eurecat, Xavier Plantà.

A la benvinguda institucional, Jaume Ferrús, vicepresident d’Eurecat, ha destacat que “la indústria 4.0 està considerada el canvi tecnològic més important de les darreres dècades” i ha insistit en què “pot obrir les portes a la reindustrialització si el teixit industrial aprofita l’oportunitat”.

La nova revolució industrial “és una extraordinària oportunitat d'incrementar l'ocupació qualificada, sempre que siguem capaços d'orientar tota aquesta capacitat amb la deguda formació i traduir-la en talent i capital humà”, ha afirmat Jordi Puigneró, secretari per a la Governança de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació de la Generalitat de Catalunya, en la seva intervenció.

“Només el 30 per cent dels estudiants s’interessen per carreres científico-tècniques, però és el sector amb més demanda”, ha ressaltat Puigneró, que ha posat de relleu el desenvolupament de plataformes de treball col·laboratives impulsades per l’Administració i liderades entre empreses i agents com el CoE Big Data, IoT Catalan Alliance i Catalonia Smart Drones.

Per la seva banda, el director general Corporatiu i d’Operacions d’Eurecat, Xavier López, ha remarcat que la nova indústria 4.0 que està emergint en els països avançats pot ser una oportunitat perquè el sector recuperi la producció industrial gràcies a la relocalització”.

En el camp de la robòtica, el “Decàleg de la Indústria del futur: sostenible, digital i intel·ligent” estableix que els canvis per proveir solucions avançades per a l’automatització es basen en els vehicles aeris i terrestres, la navegació i el control, els sensors i els actuadors, les cel·les robotitzades i la robòtica col·laborativa.

Un altre puntal de la indústria del futur són la sensorització i els wearables que permetran a sectors com l’embalatge, el tèxtil, el farmacèutic o el biomèdic l’aportació de funcionalitat a superfícies i objectes.

El decàleg adverteix també que caldrà considerar diferents vectors per garantir una indústria connectada segura, entre els quals serà clau l’adaptació dels mecanismes de la ciberseguretat als entorns industrials, és a dir, als sistemes d’informació i control específics del món industrial i la inclusió de mesures i eines preventives que permetin detectar i identificar amenaces de manera anticipada per poder neutralitzar-les. 

Els sistemes cíber-físics i el Big Data són un altre eix que marcarà la nova indústria, amb sistemes de producció autònoms basats en la descentralització de la intel·ligència i la presa de decisions, a partir de la informació del context i de l’entorn. No obstant, per treure veritable profit d’aquesta súper-integració de dades “serà necessari l’ús d’eines digitals potents, des d’algorítmica avançada d’analítica de dades, a l’enginyeria del coneixement o el Big Data”, ha subratllat el responsable d’Eurecat.

La impressió 3D és una altra de les tendències recollides en el decàleg, que presenta oportunitats per a la ubicació dels punts de fabricació propers al consumidor, la fabricació competitiva de sèries curtes de productes o la reproducció de qualsevol geometria que l’ésser humà pugui imaginar.

Els materials avançats i funcionalitzats estan també en la base de la nova revolució industrial, on els avenços en nanotecnologia exhibeixen propietats espectaculars a escala de laboratori, que s’espera que puguin concebre productes amb funcionalitats abans impossibles.

Paral·lelament, la simulació, el modelatge i la virtualització obren la porta l’aplicació de la realitat augmentada per facilitar l’aprenentatge de l’operari, a noves fórmules de disseny de productes i l’establiment de processos per a una cadena de producció més ràpida i flexible.

Un altre eix d’aquesta quarta revolució industrial és l’economia circular, que persegueix que els residus i subproductes entrin de nou en el cicle de producció com a matèries primeres secundàries. Completen el decàleg la biotecnologia industrial, que contempla la validació de l’eficàcia de components bioactius i en les últimes tecnologies d’anàlisi òmic aplicades a la nutrició i la salut, i la fotònica.

El Future Industry  Congress reuneix avui i demà a Barcelona, 25 experts que analitzen com les noves tecnologies industrials i digitals estan configurant la nova fàbrica 4.0 i anticiparan el potencial que ofereix la indústria avançada, digital i connectada per impulsar la reindustrialització.

El Future Industry Congress pren el relleu del BDigital Global Congress i del Fòrum Ascamm, amb la finalitat de recollir la tradició de difusió tecnològica que tant BDigital com ASCAMM realitzaven abans de la seva integració a Eurecat, que vol ser el pont entre els avenços en R+D i el sistema productiu. El congrés compta amb el suport d’Elogia, Tecnocom, Telefónica, la Generalitat de Catalunya, IBM, ImaginBank i Saica Natur.


Contacteu amb el Gabinet de  Premsa de Eurecat per ampliar la informació o sol·licitar entrevistes, a  l'email premsa@eurecat.org o al mòbil 630.425.169.

Sobre Eurecat

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya (membre de TECNIO), aplega l’experiència de més de 450  professionals que generen un volum d’ingressos de 45 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.000 empreses. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus i Amposta i amb una seu a Brasil, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 73  patents i 7 spin-off. El valor afegit que proporciona Eurecat accelera  la innovació, disminueix la despesa  en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org

Més informació:

Montse Mascaró 

Premsa | Direcció de Comunicació Corporativa 

Eurecat

Tel. (+34) 932 381 400 | Mòbil: (+34) 630 425 169
  C/e: premsa@eurecat.org | www.eurecat.org

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Compartir

Notícies relacionades

Modificar cookies