En els últims cinc anys, les ofertes de feina relacionades amb la tecnologia han crescut un 49% tan sols a Barcelona
La tecnologia s’ha colat a tots els sectors de la societat. Tan fort és l’impacte d’aquest àmbit que ja és estrany trobar un comerç o una empresa que no apliqui en algun dels seus departaments alguna classe de nova tecnologia. Tot i això, no són només les empreses les que estan canviant la seva manera de fer, sinó que el paradigma del mercat laboral català també ha fet un gir de 180 graus. En aquest sentit, en els últims anys, només a Barcelona, la quantitat d’ofertes de feina relacionades amb el món digital han crescut un 49%. En concret, Barcelona suma 100.920 professionals digitals durant 2022, fet que suposa un increment del 7,9% respecte a l’any anterior.
Segons l’estudi Digital Talent Overview, impulsat per Mobile World Capital Barcelona amb la col·laboració de la secretaria de Polítiques Digitals, en els últims cinc anys s’ha més que doblat la demanda de professionals digitals, passant de 15.856 a 33.624 ofertes de treball anuals. Això es tradueix en un increment del 49% des del 2018. “Aquest augment és només un reflex del canvi tecnològic que ha viscut Barcelona”, explica Jordi Arrufí, director de l’àrea de Talent Digital de la MW Capital. De fet, el mateix expert reconeix que la situació ha canviat a la capital catalana i d’ençà que s’ha convertit en un territori clau per la innovació mundial, les ofertes de feina han anat creixent en aquest àmbit: “Estem davant d’un efecte de tracció, si una empresa triomfa a Barcelona, n’atrau altres”, defineix. De fet, el 2018 el pes de les ofertes de treball digitals respecte al total de sectors era de l’11% i actualment ha augmentat fins al 26%. En conseqüència, una de cada quatre ofertes laborals publicades correspon a professions digitals.
Catalunya és un referent mundial en tecnologia i això es materialitza amb el creixement accentuat de la demanda laboral d’aquest sector. De fet, Arrufí explica que hi ha cinc categories que es troben en constant recerca de talent. “La combinació d’aquestes potes fa que sigui molt complicat que la demanda decaigui”. El director de l’àrea de Talent Digital de la MW Capital enumera les consultories de tecnologia com una de les categories amb més oferta de feina. D’aquesta manera, tal com ell mateix descriu, “són una gran escola per saltar a altres categories més endavant”. Les start-ups catalanes, igual que les grans companyies amb departaments tecnològics també són grans captadores de talent, ja que estan en constant canvi per anar millorant els processos dia a dia. Finalment, l’expert parla dels hubs i els centres d’investigació, els dos últims pilars claus que fan que el mercat laboral català viri cap als perfils professionals de digitalització i tecnologia.
A escala global, malgrat l’increment de l’oferta de professionals digitals en els darrers cinc anys, la demanda continua sent molt major. Això, per exemple, es plasma en la tensió del mercat, és a dir, en quants professionals hi ha per cobrir un lloc de treball. En els darrers cinc anys, hem passat de tenir 17 professionals per oferta a només 12. En el marc de la Unió Europea l’evolució de l’ocupació en el sector TIC en l’última dècada és 7 vegades superior al creixement de l’ocupació en el seu conjunt. Mentre que l’ocupació ha crescut un 7,9% en els últims 10 anys, l’ocupació del sector TIC ho ha fet en més del 57%. Barcelona, a més, continua sent un referent en el marc Europeu per treballar. Un terç dels professionals digitals de Barcelona són internacionals (32,4%). En els últims cinc anys Barcelona ha atret 12.382 professionals internacionals.
Davant d’aquestes dades, Arrufí assegura que la demanda de feines digitals en ele mercat laboral català és tan gran que “pot abastir el talent nacional i, així i tot, tenir lloc per capturar talent d’altres països“. D’aquesta manera, la capital catalana concentra gran part d’aquesta demanda de treball digital, però a part també s’ha convertit en un lloc on les empreses volen establir-se. “Barcelona és una de les millors capitals per emprendre, no només a escala tecnològica sinó pel clima, el menjar, el bon tracte…”, explica Gina Tost, secretaria de Polítiques Digitals del Govern en unes declaracions a Món Economia. No hi ha cap dubte, doncs, que a l’hora de definir les capitals europees amb més creixement tecnològic, la capital catalana es troba entre les primeres. “No oblidem, però, que Lleida o Girona també estan molt ben posicionades en el mercat”, afegeix la secretària de Polítiques Digitals, fent referència al potencial que tenen totes les capitals de demarcacions de Catalunya.
L’oportunitat de formar-se a Catalunya en el sector digital no ha estat mai un impediment. De fet, el país és conegut per la seva formació en tecnologies digitals i les universitats centrades en aquest sector formen anualment professionals que s’acaben repartint per tot el món. Tot i això, fa al voltant d’una dècada, el país es trobava immers en una crisi de talent, ja que la manca d’empreses i llocs de feina en el sector feia marxar els joves a treballar fora. Segons Arrufí, aquesta situació ja ha canviat i “el talent català té oportunitats que fa 10 anys no tenia”. “La fuga de cervells ja és un mite en aquest sector”, remarca el director de l’àrea de Talent Digital de la MW Capital. També és una opinió que confirma Tost, que reconeix que gràcies al talent català, el país és més atractiu pels estrangers: “El talent crida a més talent”, diu Tost.
A més, Arrufí també comenta que els últims cinc anys hi ha hagut avançament molt gran en termes de regulació. Moltes vegades, no només es perdia talent sinó que els treballadors internacionals trobaven moltes traves per poder accedir al mercat laboral català. “D’ençà que es va posar en marxa la nova llei de l’emprenedoria aquesta situació ha canviat”, diu l’expert, que posa sobre la taula que una iniciativa com aquesta “rema a favor del creixement del sector”. Per la seva banda, Tost també assegura que des del Govern ha observat aquest creixement i la intenció principal és proporcionant l’estabilitat reguladora que continuï amb aquesta tendència, perquè tal com diu Tost: “Catalunya ja s’ha convertit en l’enveja de molts territoris”.
Powered by Timtul - Copyright 2023
Comentaris