Subscriu-te a la newsletter


EL 22@ TINDRÀ EDIFICIS MÉS ALTS PER ENCABIR-HI NOUS PISOS I OFICINES

Carla Escolà Costa,


22@

El nord del districte tecnològic 22@ tindrà edificis més alts del que es va preveure fa 20 anys, a fi d’encabir-hi més metres quadrats per a habitatge i oficines. El govern municipal de Bcomú i PSC i el grup d’ERC han anunciat aquest dimecres un pacte per aprovar un nou planejament urbanístic en aquesta zona, l’última amb solars sense ús definit. L’acord inclou també recuperar, en forma d’oficina tècnica, la societat municipal que va empènyer la transformació del 22@ en els primers anys del projecte i que va ser dissolta després. 

El nou pla urbanístic afecta un terreny equivalent a 41 illes de l’Eixample, el 21% del districte tecnològic. Preveu un milió de metres quadrats per a oficines, un tipus de sòl molt demandat a la ciutat i que ja s’estava esgotant. També preveu 6.300 habitatges nous, una altra urgència immobiliària de la capitat catalana. Amb les noves xifres, el conjunt del 22@ quasi doblaria el nombre de pisos: dels 5.300 previstos l’any 2000 a més de 9.500 ara. L’objectiu municipal és insuflar vida veïnal a un barri avui poc transitat fora de l’horari laborable.

La roda de premsa de presentació no ha escatimat primeres espases. L’ha presidit l’alcaldessa Ada Colau, acompanyada d’Ernest Maragall (ERC) i els tres negociadors del pacte: els tinents d’alcaldia Jaume Collboni (PSC) i Janet Sanz (Bcomú) i la regidora Maria Buhigas (ERC). La cuina del pacte era delicada perquè implicava conciliar interessos divergents dels sectors implicats, com l’empresariat de la zona, els inversors immobiliaris i els veïns del Poblenou. 

La lletra petita, clau pel consens

El ple d’aquest divendres formalitzarà l’acord sobre el marc general i el ple de setembre donaria llum verda inicial a la modificació urbanístic que dona nous usos a cada terreny. Aquest tràmit posa fi a la congelació de llicències dictada al febrer. No obstant, els tres partits han subratllat que encara quedarà “molta feina per fer”, sobretot en la lletra petita. Per exemple ara s’incrementa l’edificabilitat total però quedarà pendent detallar les alçades màximes. Segons Sanz, es decidiran edifici a edifici: “En alguns punts podem permetre alçades singulars però controlades, que quedin ben integrades en el teixit urbà del Poblenou”. 

A banda de les negociacions previstes, Colau ha donat a entendre que abans del setembre hi haurà trobades amb els agents econòmics i veïnals implicats, per buscar un “consens” entre la demanda empresarial de més m2 per a oficines i la reivindicació veïnal de més habitatge i equipaments. L’alcaldessa ha defensat que l’acord afavoreix la mixtura d’usos per fer compatible “la reactivació econòmica” i “barris que tinguin vida a totes les hores del dia”. 

Collboni ha ressaltat que el canvi urbanístic permetria fer un salt d’escala econòmic. Ara el 22@ té 10.308 empreses amb 92.140 llocs de treball. El milió de m2 nous per a oficines tenen “potencialitat per encabir 60.000 llocs de treball en els propers anys”, segons el tinent d’alcaldia. Ha emfatitzat que el sector tecnològic i digital és “l’únic que està creant ocupació neta en aquests moments a Barcelona”. “I tots els operadors ens deien que en 2-3 anys s’acabava el sol disponible”, ha advertit.

El cap de l’oposició, Ernest Maragall, ha defensat la participació d’ERC al pacte per “reprendre un camí que havia quedat bloquejat”: “Fa 8 anys ja es va constatar la necessitat de posar al dia el 22@, ara concretem objectius, instruments i encàrrecs”. “No és un acord de mínims, sinó que assumim el risc de projectar un futur ambiciós”, ha dit. La regidora Buhigas ha ressaltat que després d’aquest pacte venen molts mesos de feina però permet “enviat un missatge de compromís” dels tres grups amb l’impuls del 22@. 

La patronal reclama “celeritat”

L’associació 22@Network BCN, que agrupa 200 empreses ja instal·lades al 22@, ha demanat “diàleg i celeritat” en l’aprovació del nou full de ruta urbanístic. Celebren l’acord però consideren que genera “incerteses” per la manca d’un calendari més concret. “Després de mesos amb les llicències suspeses, el que toca es tenir terminis clars perquè els inversors puguin generar motors per la reactivació econòmica”, ha argumentat el president de l’entitat, Enric Urreta, en un comunicat.


Notícia original de TOT Barcelona.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies