Subscriu-te a la newsletter


EL NOSTRE SOCI CISCO SYSTEMS ESCULL BARCELONA PER INSTAL·LAR EL SEU PRIMER CENTRE DE DISSENY DE MICROXIPS A EUROPA

Secretaria Tècnica,

A Espanya "hi haurà més inversions importants", ha anticipat aquest dijous al matí la vicepresidenta espanyola i ministra d'Economia, Nadia Calviño, en una entrevista a RNE. I ha afegit que es podrien saber "avui [dijous] mateix". Dit i fet: el govern espanyol ha tancat una inversió amb el gegant tecnològic Cisco Systems en el marc del PERTE dels microxips i semiconductors, dotat amb gairebé 12.250 milions d'euros de fons públics fins al 2027 .

En concret, Cisco Systems ha escollit Barcelona per instal·lar-hi el seu primer centre de disseny de microxips a la Unió Europea, segons han anunciat el govern espanyol i l'empresa en un comunicat, just després que el president, Pedro Sánchez, es reunís aquest dijous al migdia amb el conseller delegat del grup, Chuck Robbins. El govern de Sánchez fa molts mesos que va a la recerca d'inversors tecnològics privats per desenvolupar les diferents potes del PERTE.

En aquest context, Cisco sempre ha sigut un dels noms que s'han posat damunt la taula i que, entre altres gegants tecnològics, Espanya pretenia atraure. "Ha sigut una negociació al més alt nivell, encapçalada pel president [del govern espanyol]", apunten fonts de la Moncloa. De fet, entre Sánchez i Cisco ja hi va haver una reunió el juliol del 2021. Després es van retrobar al Fòrum Econòmic Mundial de Davos de l'estiu passat. Fonts coneixedores expliquen que es tracta de negociacions que "requereixen el seu temps perquè són inversions molt elevades i, en aquest cas, també es fa una aposta europea".

Serà el primer centre de disseny d'aquestes característiques que la multinacional amb seu als Estats Units instal·la a la Unió Europea. La inversió donarà un impuls al sector tecnològic català que, com explicava l'ARA , si bé veu menys probable la possibilitat de tenir una fàbrica, aspira a inversions en el camp del disseny de semiconductors. Un exemple és l'anunci de Cisco. "Espanya s'ha convertit en un actor clau per aconseguir l'objectiu de la Unió Europea d'arribar a produir el 20% del mercat mundial de microxips el 2030", ha dit Sánchez a través d'un comunicat després de la reunió. De fet, Brussel·les ha aprovat la llei de xips europea a través de la qual s'articula una inversió de 30.000 milions d'euros per construir noves fàbriques i fer créixer les existents. 

La companyia remarca que l'anunci d'aquest dijous suposa "una altra fita en l'aposta a llarg termini de Cisco per la digitalització d'Espanya". L'empresa explica que el laboratori s'ubicarà amb el Centre d'Innovació de Cisco a Barcelona, malgrat que no en detalla l'emplaçament exacte. En tot cas, una de les localitzacions que sonen és l'antiga fàbrica de Ca l'Alier del 22@, que ja en el seu moment havia d'acollir un centre d'innovació en smart cities impulsat per Cisco i Schneider Electric. Però el projecte no va donar fruits . Per la seva banda, la Generalitat celebra l'anunci i des de la conselleria d'Empresa asseguren que "tindrà un fort impacte per accelerar l’activitat de R+D a Catalunya i captar nous projectes d'inversió estrangera d'aquest sector".

1.330 milions públics per al disseny

Malgrat que de moment no hi ha una xifra sobre el volum de la inversió de Cisco, des del sector apunten que calen "centenars de milions" d'euros per fer el salt al disseny d'aquesta mena de tecnologia. Sigui com sigui, la multinacional comptarà amb un grapat de diners dels fons europeus.

Del total de diners públics destinats al PERTE, 1.165 milions d'euros són per a la recerca; 1.330 milions per al disseny dels semiconductors –és a dir, on entraria l'anunci de Cisco Systems–; i la fabricació s'endú la part més grossa del pastís, 9.350 milions d'euros, perquè es tracta de la part més costosa. En aquest sentit, el govern espanyol confia a atraure, com a mínim, dues fàbriques de semiconductors o derivats a Espanya. Si bé en un moment es va plantejar l'arribada de fàbriques per construir els microxips més petits, amb el temps ha guanyat pes l'opció dels semiconductors estàndard (28 nanòmetres): són els que tenen més demanda a escala europea i els que responen, també, a l'ecosistema industrial espanyol, amb l'automoció al capdavant.

El PERTE dels microxips i semiconductors és el projecte estratègic vinculat als fons europeus antipandèmia amb més dotació de diners. Precisament, arran de la crisi del covid-19, els dos elements tecnològics s'han convertit en el principal coll d'ampolla de la indústria, una situació que s'ha vist agreujada per la guerra a Ucraïna. És per això que l'estratègia d'Espanya, i també la del conjunt de la zona euro, implica aconseguir més "autonomia" dins el sector, que es concentra sobretot a l'Àsia. 

Primer centre a la Unió Europea

Un dels atractius per a Cisco ha estat el camí ja recorregut a Catalunya, que compta amb el Barcelona Supercomputing Center (BSC), així com el talent, apunten fonts del govern espanyol. El BSC és de primer nivell a escala mundial i tan sols té dos competidors en l’àmbit de la Unió Europea: només els supercomputadors Leonardo (a Bolonya, Itàlia) i LUMI (a Kajaani, Finlàndia) competiran amb el barceloní MareNostrum 5. “El BSC ens connecta amb França i Alemanya i ens deixa en molt bona posició”, deien a l'ARA fonts del sector.

Cisco, amb més de 80.000 treballadors repartits per tot el món, està formada per un conglomerat d'empreses del sector tecnològic i de la comunicació amb presència en el camp dels microxips. De fet, alguns dels seus processadors els utilitza Facebook (Meta), però també Deutsche Telekom.

A banda de Cisco, altres multinacionals ja han començat a anunciar inversions també en el marc del PERTE dels microxips. És el cas de la companyia tecnològica Intel, que obrirà un laboratori de disseny de microxips pioner al Barcelona Supercomputing Center (BSC) i que suposarà una inversió inicial, compartida amb el govern espanyol, de 400 milions d'euros en un període de deu anys.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies