Subscriu-te a la newsletter


Vuit investigadors de la Universitat Pompeu Fabra es troben entre els 100 científics espanyols més citats del món

Secretaria Comunicació,


El Laboratori de Cibermetria del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha publicat el rànquing de científics espanyols més citats a tot el món. Dels 5.000 científics que formen la llista, 103  pertanyen a la Universitat Pompeu Fabra, i vuit d’ells se situen en el top 100 del rànquing.

Teun A. Van Dijk, professor del Departament  de Traducció i Ciències del Llenguatge de la UPF des de 1999, se situa al capdavant en la sisena posició, amb més de 66.500 citacions. El seu treball se centra en els estudis crítics del discurs, analitzant el poder d'aquest i els seus efectes sobre la ideologia de la societat.

Amb més de 51.400 citacions, en la posició 33 es troba Roderic Guigó, catedràtic de la Universitat des de l'any 2001 i coordinador del Programa de Bioinformàtica del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona (CRG). Guigó es dedica a la genòmica, estudia els senyals implicats en l'especificació dels gens de les seqüències genòmiques.

Ricardo Baeza Yates apareix com el 51è. investigador espanyol més citat del món. Professor ICREA i coordinador del Grup de Recerca en Recuperació d’Informació i Mineria de Dades en la Web (WRG) del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC) de la UPF. Baeza Yates és expert en algoritmes i estructures de dades, recuperació d'informació, recerca i mineria de dades en el web, i ha estat el vicepresident de recerca de Yahoo! Labs durant els últims deu anys

Jaume Bertranpetit, catedràtic en Antropologia Física del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (DCEXS) de la UPF, es posiciona en el número 56 del rànquing. Bertranpetit, antic director de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSIC-UPF) i actual cap del grup de Biologia dels Sistemes Evolutius del mateix centre, dedica la seva recerca a la comprensió de la selecció natural i l’adaptació en humans i primats superiors.

El següent membre de la UPF que trobem és Francisco X Real, professor del DCEXS i cap del grup de Carcinogènesi Epitelial del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO). Real, que ocupa el lloc 60 a la classificació, ha fet importants contribucions en l’ àmbit de la biologia del càncer pancreàtic i de bufeta, centrant-se últimament en l'anàlisi genètica dels tumors de pell.

A la posició 72 trobem Ricard Solé, cap del Laboratori de Sistemes Complexos del DCEXS i professor ICREA. Un dels seus principals interessos és comprendre els orígens de la complexitat i la seva destrucció, tant en sistemes biològics com en sistemes artificials. Per aconseguir-ho, el seu laboratori realitza investigació tant teòrica com experimental, incloent un programa de biologia sintètica.

El professor titular de la UPF i cap del grup de recerca en Genòmica de la Individualitat de l’IBE (CSIC-UPF), Francesc Calafell, se situa a la posició 93 de la llista. La seva investigació actual està centrada en la cerca de la individualitat en el genoma per esbrinar què és el que ens fa ser qui som.

Per últim, en el número 95 del llistat trobem Luc Steels, professor ICREA de la UPF. Actualment coordina el grup de recerca en Evolució del Llenguatge de l’IBE (CSIC-UPF), centrat en el desenvolupament d’una teoria sobre els orígens i l’evolució del llenguatge. Entre els seus interessos s’hi troba la intel·ligència artificial, sent fundador l’any 1996 del SONY Computer Science Laboratory de París.

El Rànquing de Científics a Espanya es basa en les dades trobades a Google Scholar Citations durant el passat mes de gener. És una iniciativa del Laboratori de Cibermetria del CSIC com a part del "Rànquing Web d'Universitats" o Webometrics, el major portal de classificacions acadèmiques dels centres d'ensenyament superior. Des de 2004 i cada sis mesos el Laboratori de Cibermetria porta a terme un exercici científic independent, objectiu, lliure i obert per proporcionar informació fiable i actualitzada sobre el rendiment de les universitats de tot el món en funció de la seva presència a la web i el seu impacte. El número 1 del rànquing de científics espanyols més citats en el món d'enguany ha estat Alberto Ruiz Jimeno, catedràtic de la Universitat de Cantàbria i investigador principal del Departament d'Estructura de la Matèria de l'Institut  de Física de Cantàbria.

Consulteu la classificació completa aquí: Ranking of Scientists in Spain (I): From 1 to 5000

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Compartir

Notícies relacionades

Modificar cookies